نحوه تعویض دنده در دوچرخه
بهترین تعداد دنده در دوچرخه

نحوه تعویض دنده در دوچرخه

در شرایط کنونی افراد مختلف در سنین متفاوت از دوچرخه استفاده می‌کنند و دلائل متفاوتی هم دارند. سلامت بدن و ورزش، تفریح و سرگرمی، شرکت در مسابقات و… از جمله اهداف مهم این افراد است. بسیاری نیز از این وسائل نقلیه برای پاک‌سازی محیط‌زیست و پیشگیری از تولید آلودگی استفاده می‌کنند. این ابزارهای نقلیه، ورزشی و سرگرمی، از قطعات و اجزای مختلفی به وجود آمده‌اند. یکی از مهم‌ترین این اجزا دنده دوچرخه است. در این مقاله قصد داریم به ارائه مطالبی در زمینه بهترین تعداد دنده در دوچرخه بپردازیم.

 

دنده دوچرخه 

در حال‌ حاضر تولیدکنندگان انواع مختلفی از دوچرخه‌ها را طراحی و تولید کرده و به بازار مصرف ارائه می‌دهند. این محصولات از نظر ویژگی‌های مختلف ساختاری با یکدیگر دارای اختلافات اساسی هستند. یکی از این اختلافات در تعداد دنده‌های به‌ کار رفته در این محصولات است. بنابراین تمامی افراد می‌توانند با توجه به نوع نیاز و کاربری خود دوچرخه‌های با تعداد دنده مناسب را انتخاب و خریداری کنند.

این امکان وجود دارد که شما تمایل داشته باشید با قطعات دوچرخه آشنا شوید و یا تعداد دنده در دوچرخه کوهستان را بررسی نمایید. اما پیش‌ از آن لازم است بدانید که دنده در دوچرخه چه عملکرد و کارکردی دارد. دنده در یک دوچرخه به این دلیل مورد استفاده قرار گرفته است که به استفاده‌ راحت‌تر از این محصولات کمک کند تا شما بتوانید لذت بیشتری از دوچرخه‌ سواری به دست آورید و یا بتوانید از این محصولات در مسیرهای گوناگون و مورد نظر خود استفاده کنید.

 

کاربرد دنده دوچرخه

مهم ترین دلیل وجود تعداد دنده زیاد، راحتی در مسیرهای ناهموار و سطوح ناهموار است. در حقیقت شما این امکان را دارید که با تغییر دادن دنده دوچرخه به مسیرهایی قدم بگذارید که دارای ناهمواری، مانند مناطق جنگلی و یا مسیرهای کوهستانی هستند. از سوی دیگر شما با امکان تغییر دنده دوچرخه می‌توانید به سطوح شیب‌دار مثل جاده‌های کوهی نیز قدم گذاشته و لذت بیشتری از دوچرخه‌ سواری، ببرید. از دنده‌های دوچرخه‌ها به‌ منظور تغییر دادن سرعت آن‌ها نیز استفاده می‌کنند. هرچه دنده دوچرخه شما بالاتر باشد به همان نسبت شما می‌توانید عملیات پدال زدن را سخت‌تر انجام دهید. با این‌ حال سرعت شما هم افزایش بیشتری پیدا خواهد کرد.

کاربرد دنده دوچرخه

از سوی دیگر اگر تعداد دنده‌های شما پایین باشد، قادر به حرکاتی آسوده‌تر خواهید بود. در این شرایط به انرژی بسیار کمتری برای پدال زنی نیاز خواهید داشت. اما در این‌ صورت سرعت شما هم کاهش پیدا خواهد کرد. در حقیقت برای این‌ که بتوانید با دنده‌های پایین سرعت بیشتری داشته باشید باید بیشتر پدال بزنید.پس اگر در مناطق سربالایی و یا شیب‌دار واقع شده‌اید، بهتر است از دنده‌های پایین‌تر استفاده کرده تا به‌ راحتی بتوانید به سمت بالا حرکت کنید. در این‌ صورت به صرف انرژی فراوانی هم نیاز نخواهید داشت.

 

قطعات دنده دوچرخه

دسته دنده، طبق عوض کن، شانژمان و خودرو و طبق قامه شامل قطعات دنده دوچرخه می شوند. که هر کدام از این قطعات را توضیح می دهیم.

 

دسته دنده

شیفتر یا دسته دنده شامل دو اهرم است و به وسیله آن می توانید دنده جلو و عقب را تعویض کنید.

دسته دنده

 

طبق عوض کن

با شانژمان جلو یا طبق عوض کن، می توانید دنده جلو را تغییر دهید.

طبق عوض کن

 

شانژمان 

با دنده عقب یا شانژمان می توانید دنده عقب را تغییر دهید.

شانژمان

 

خودرو

در واقع به چرخ دنده های عقب خودرو گفته می شود. 

 

طبق قامه

اهرم بزرگ جلو دوچرخه و چرخ دنده  را طبق می نامند. و هر کدام از چرخ دنده های تکی جلو را سینی می نامند. 

 

از کدام دنده استفاده کنیم؟

در واقع با تغییر دنده فشار زیر پای دوچرخه سوار تنظیم می شود. بدین صورت که در مسیرهای سربالایی یا صاف و یا حتی سرپایینی یک فشار متوسط معینی زیر پای او قرار گیرد. در مسیرهای سربالایی از از دنده های پایین تر یا به اصطلاح دنده های سبک تر استفاده کنید. و در سراشیبی ها از دنده های بالاتر یا دنده های سنگین استفاده کنید. اگر به تغییرات زیادی در مسیر حرکت نیاز دارید از دسته دنده چپ  و اگر نیاز به تغییرات کمی دارید از دسته دنده راست استفاده کنید. 

نحوه تعویض دنده دوچرخه

بین چرخ‌دنده‌های جلو و عقب باید هماهنگی وجود داشته باشد. استفاده نادرست از دنده‌ها و قرار گیری نامناسب زنجیر بروی چرخ‌دنده‌های جلو و عقب، باعث آسیب دوچرخه می شود.  به جای قرار‌دادن زنجیر با زوایای شدید برروی چرخ ‌دنده‌های جلو و عقب، به طور مثال، استفاده از چرخ‌دنده بزرگ در جلو و چرخ‌دنده کوچک در عقب و یا بالعکس، استفاده از چرخ دنده کوچک در جلو و چرخ دنده بزرگ در عقب به دین صورت عمل کنید.

 

مراحل تعویض دنده در دوچرخه ۲۷ دنده

سربالایی

در سربالایی و بالا رفتن از تپه ها، فشار مضاعفی بر ساق پای دوچرخه سوار وارد می شود. در این حالت از دنده سبک استفاده کنید. زنجیر را بر روی کوچکترین چرخ دنده جلو (دنده ۱) و در قسمت عقب بر روی چرخ دنده های ۲ تا ۴ قرار دهید. هر چقدر شیب مسیر بیشتر باشد، از دنده ۱ و هر چقد شیب کمتر باشد استفاده از دنده ۴ راحتی بیش تری را برای دوچرخه سوار فراهم می کند. در این وضعیت به علت استفاده از چرخ دنده کوچک در جلو، زمان کمتری برای چرخش پدال لازم است. و به دلیل استفاده از چرخ دنده بزرگتر در قیمت عقب با هر بار رکاب زدن کامل مسیر بیشتری طی می کنید.

 

سراشیبی

در سراشیبی از دنده سنگین استفاده می شود. در قسمت جلو زنجیر بر روی چرخ دنده بزرگ تر یعنی دنده ۳ و در عقب روی چرخ دنده های کوچکتر، دنده ۵ تا ۹ قرار می گیرد. بدین صورت نیروی محرک دوچرخه برای چرخش کامل پدال افزایش می یابد . و دوچرخه سوار در مسیر سرعت بیش تری خواهد داشت. 

 

سطح صاف

در مسیرهای صاف در قسمت جلو از چرخ دنده وسط و در عقب از دنده ۱ تا ۹ استفاده می شود.در حالتی که در قسمت عقب بر روی دنده ۱ قرار گیرد، کمترین فشار بر روی ساق دوچرخه سوار خوهاد بود و در مقابل سرعت حرکت نیز کاهش می یابد. هرچه به سمت دنده ها بالاتر حرکنید کنید. میزان فشار و سرعت حرکت افزایش می یابد. 

 

به چه تعداد دنده دوچرخه نیاز دارم؟

تعداد دنده زیاد در دوچرخه لزوما یک مزیت محسوب نمی شود. با توجه به استفاده ای که از دوچرخه دارید و مسیری که دوچرخه سواری می کنید . تعداد دنده مورد نیاز شما را تعیین می کند. در بسیاری از موارد تعداد زیاد دنده بلا استفاده می باشد. خرید دوچرخه با تعداد دنده زیاد لزوما بهترین انتخاب نخواهد بود. شرایط محیطی و استفاده دوچرخه سواری دو عامل تاثیر گذار در انتخاب تعداد دنده دوچرخه است. اگر در مسیرهای صاف شهری دوچرخه سواری می کنید. نیاز به تعداد دنده زیاد ندارید. اما اگر در مسیرهای پر فرازو نشیب کوهستانی قصد دوچرخه سواری دارید. از دوچرخه با دنده زیاد استفاده کنید. 

 

خرید دوچرخه

در فرآیند خرید دوچرخه مناسب، با مسائل و نکات بسیار زیادی مواجه خواهید شد. یکی از مهم‌ترین این نکات برای بسیاری از خریداران، تعداد دنده‌های دوچرخه است.بیشتر این افراد تمایل دارند بهترین تعداد دنده در دوچرخه را بدانند و به خرید این محصولات با تعداد دنده مناسب دست بزنند. بسیاری از خریداران ترجیح می‌دهند دوچرخه‌هایی را انتخاب کرده و به خرید آن‌ها دست بزنند که از تعداد دنده زیادی برخوردار شده‌ است.

چرا که احساس می‌کنند این دوچرخه‌ها مزایا و ویژگی‌های مثبت بسیار زیادی دارند. لازم به ذکر است که در بسیاری از موارد تعداد دنده زیاد در دوچرخه خریداری شده در واقع مزیتی به حساب نیامده و بی‌فایده است. چراکه استفاده خاصی از آن نخواهد شد. پس پیش‌ از خرید دوچرخه به این موضوع توجه داشته باشید که آیا به تعداد زیاد دنده در دوچرخه احتیاج پیدا خواهید کرد یا خیر و پس‌ از آن به خرید محصولی دست بزنید که از هر نظر مناسب کاربرد شما است.‌ در واقع بهترین تعداد دنده در دوچرخه با توجه به نوع کاربرد شما تعیین خواهد شد.

پیش‌ از انتخاب این محصولات و در نظر گرفتن بهترین تعداد دنده در دوچرخه لازم است شرایط منطقه‌ای که قرار است دوچرخه‌ مورد نظر در آن شرایط مورد استفاده قرار بگیرد نیز سنجیده شده و به‌ طور دقیق ارزیابی شود.

اگر فضا و شرایط مورد نظر شما هموار و یا مسطح است، لزومی به استفاده از تعداد دنده‌های زیاد نخواهد بود. چراکه این محصولات بیشتر مناسب کاربرد در مناطق ناهموار و دارای پستی‌ و بلندی هستند.

 

قیمت دوچرخه

یکی از موضوعات بسیار مهم برای بسیاری از افراد پیش‌ از خرید یک محصول توجه به قیمت آن است. این موضوع در فرآیند خرید دوچرخه نیز مطرح می‌شود. لازم است بدانید که قیمت این محصولات با در نظر گرفتن چند عامل و یا فاکتور اساسی مشخص می‌شود. از جمله عوامل اثرگذار بر قیمت انواع دوچرخه می‌توان به برند و شرکت سازنده این محصولات اشاره کرد. دوچرخه‌ها توسط کارخانه‌های سازنده مختلفی طراحی و تولید می‌شوند. محصولات هر کدام از برندها ویژگی‌های مخصوص به خود را داشته و کیفیات آن‌ها نیز با یکدیگر دارای اختلافاتی است. بر این اساس قیمت این تجهیزات نیز با یکدیگر متفاوت خواهد بود.

هرچه برند سازنده معتبرتر بوده و یا محصولات آن کیفیت بالاتری داشته باشد، باید برای خرید، قیمت بالاتری هم پرداخت کنید. اما محصولات تولید شده توسط برندهای دیگر با قیمت‌های پایین‌تری هم به خریداران واگذار خواهند شد. در فرآیند تولید دوچرخه‌های با برند معروف و شناخته‌ شده از بدنه‌ای استاندارد استفاده‌ شده و قطعات آن‌ها هم کیفیت کافی را دارند. در واقع جنس آلیاژ دوچرخه تأثیر بسیار بالایی در قیمت نهایی آن خواهد داشت. برخی از صاحبان برندها برای طراحی بدنه این محصولات از آلومینیوم، فیبر کربن و یا تیتانیوم استفاده می‌کنند. در حالی‌ که دوچرخه‌های با رده پایین‌تر را با استفاده از آهن و یا آلومینیوم می‌سازند.

 

تاثیر جنس بدنه بر قیمت دوچرخه

دوچرخه‌های با بدنه آهنی از طرح‌های قدیمی‌تری برخوردار شده و وزن آن‌ها هم بیشتر است. این محصولات قیمت ارزان‌تری هم دارند. دوچرخه‌های با بدنه از جنس آلومینیوم وزن نسبتاً سبکی داشته و در طرح‌های جدید هم مورد استفاده قرار می‌گیرند.

این محصولات از قیمت مناسبی نیز برخوردار شده‌اند. دوچرخه‌های از جنس کربن از جمله دوچرخه‌های رده بالا محسوب شده و به‌ منظور کاربردهای حرفه‌ای مورد استفاده قرار می‌گیرند و قیمت بالاتری هم دارند. دوچرخه‌هایی که با بدنه‌ تیتانیوم طراحی و تولید شده‌اند، از سایر انواع این محصولات، گران‌قیمت تر بوده و به صورت‌های خیلی خاص مورد استفاده قرار می‌گیرند. سایز دوچرخه نیز قیمت آن را تغییر می‌دهد. به‌ گونه‌ای که هر چه سایز دوچرخه بیشتر باشد به‌ طور حتم قیمت آن نیز بیشتر خواهد شد. قیمت دوچرخه با توجه به نوع آن نیز متفاوت می‌شود.

نظر خود را بنویسید